Ouderbegeleiding

Als ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind heb je het vaak bepaald niet gemakkelijk. Elk kind heeft natuurlijk zijn gebruiksaanwijzing, maar dit kind heeft er een in geheimtaal, zo lijkt het soms.

  • Je kind denkt op een andere manier en legt bijzondere en soms op het oog bizarre verbanden.
  • Hij denkt na over zingevingsvraagstukken, waar zijn leeftijdsgenootjes nog helemaal niet mee bezig zijn en lijkt daarmee járen ouder dan zijn leeftijd.
  • Hij heeft behoefte aan veel prikkels, hetzij op leergebied (eindeloze vragen stellen en over een bepaald onderwerp alles willen weten), hetzij fysiek (geen seconde stilzitten).
  • Leuk, al die prikkels die hij almaar zoekt, maar hij wordt er doodmoe en/of heel chagrijnig van: overprikkeld dus. Heeft dan tijd nodig om tot rust te komen, of moet ontladen en dan is zijn broertje/zusje/jij de pineut.
  • Tegelijkertijd lijkt je kind soms jonger dan zijn leeftijd, want hij huilt om niets of heeft veel behoefte aan even knuffelen/veiligheid. Je kind kan inflexibel zijn: als het anders gaat dan afgesproken hoor je al snel: “Dat is niet eerlijk!” Of: “Ik móet helemaal niks!”
  • Je verzandt in eindeloze discussies, waarbij je kind al jong beter kan argumenteren dan jij en geen ‘nee’ accepteert.
  • En dan is er nog de intensiteit, de gevoeligheid (óvergevoeligheid, zegt de omgeving dan). Verdrietig is dieptriest, boos is ontploffend. Alle emoties worden opgepikt, en niet gefilterd, dus je kind is doodmoe en/of overprikkeld.

Ervaringen

En dan?

Als ouder vraag je je af wat er aan de hand kan zijn. Je omgeving heeft een mening – altijd goedbedoeld, maar het is moeilijk om te schiften waar je iets mee kan en waar niet. Hoe moet je hiermee omgaan? Waar doe je goed aan?

Met dergelijke vragen kunnen we aan de slag gaan. We gaan de gebruiksaanwijzing van je kind ontcijferen. Past het beeld bij eventuele hoogbegaafdheid? Je krijgt inzicht in wat er hoort bij zijn hoogbegaafdheid, zodat je gedrag en gevoel van je kind beter kunt plaatsen. En daarmee krijg je handvatten om ermee om te gaan. Natuurlijk gaat het ook over jou: hoe reageer jij, en wat maakt dat je dat doet?

Er is niet één juiste manier om met een hoogbegaafd kind om te gaan. Je kind wordt natuurlijk niet alleen gedefinieerd door zijn hoogbegaafdheid: het heeft ook bepaalde karaktertrekken en is daarnaast gevormd door jouw opvoeding en door zijn omgeving en de opgedane ervaringen. Er is dus niet één kant-en-klare oplossing en we gaan dan ook op zoek naar wat voor joúw kind, met joú als ouder, in júllie gezin, werkt.

Ouderbegeleiding gesprek